Digitalni marketing

Digitalni marketing Srbija

Danas je srećom takvo vreme koje omogućava svakom preduzetniku ili pojedincu, da rame uz rame sa velikim kompanijama, sedi za istim stolom zvanim internet. Obezbediti mesto za stolom je jedno, ali imate prave karte i pobediti u igri je nešto sasvim drugo. Mi stručnjaci za internet marketing baš i ne volimo da igramo na sreću, više volimo da igramo na znanje i iskustvo. Pošto ne možemo za kratko vreme da vas naučimo kako da uvek imate dobre karte, najbolje je da nam ustupite svoje mesto za stolom da mi zaigramo u vaše ime. Naš kec u rukavu je – internet marketing.

Znamo da smo vam lepo izdizajnirali vaš web sajt i da je on dobio svoje mesto  na internetu, ali priča se dalje proširuje na teren internet marketinga, koji vam pomaže da brže privučete vašu publiku i održite joj kontinuiranu pažnju.

Zašto je važno da se upustite u avanturu online marketinga?

Online oglašavanjem, reklamiranjem vaših proizvoda i usluga na internetu, skrećete pažnju publike da postojite, da ste u igri i da uvek imate sjajne vesti ili ponudu za njih. Ono što je posebno važno je to, da se vaša reklama nudi  ciljanoj publici, a ne sve i svakom, što internet marketing čini nezamenljivim.

Internet marketing omogućava nam i uvid u efekate oglašavanja, što nam daljom analizom pomaže da optimizujemo kampanju kako bi vam smanjili troškove, a dobili veće rezultate.

 Online oglašavanje praktikuje sledeće strategije:

 • SEO (Search Engine Optimization) /Optimizacija sajta za pretraživače
 • PPC (Pay Per Click)
 • Marketing društvenih mreža /Upravljanje profilima na društvenim mrežama
 • E-mail marketing
 • Content marketinga/ Marketing sadržajem (blog, e-book, e-magazin…)

Ne kažemo da vam uvek treba all-inclusive varijanta (sve gore navedeno), ali u skladu sa prirodom vašeg poslovanja i planiranog budžeta, treba se optimalno opredeliti za onu strategiju koja vama najbrže donosi rezultate.

SEO ili optimizacija sajta za pretraživače ima za cilj što bolju poziciju vašeg sajta u pretraživanjima. Bolja pozicija znači bolju vidljivost sajta što posledično rezultira boljom posećenošću sajta. Optimizacija sajta za pretraživače rukovodi se aktuelnim preporukama Googla i zato traži kontinuirano osvežavanje kako bi se pozicija sajta održala.

PPC ili oglasi koje plaćate po kliku su dosta popularni zbog niskih troškova pa ih često koriste i manje firme. Ovakve oglase viđate na društvenim mrežama, portalima i na prvim stranicama pretraživača. Obzirom da kod ovakvog oglašavanja najbolju poziciju oglasa imaju firme koje nude najveću cenu po kliku, u slučaju velike konkurencije ovo može buti i skuplji način reklamiranja. Najpopularnija platforma za ovakav vid oglašavanja je Google Adwords.

Verovatno nećete biti iznenađeni ako vam kažemo da su društvene mreže jedan od najpopularnijih načina da promovišete ili unapredite svoj biznis. Kreiranjem profila na Facebook-u, Twitter-u, LinkedIn-u i ostalim mrežama dobijate prostor gde možete da aktivno komunicirate sa vašom publikom i privučete njihovu pažnju. Za to su vam potrebne atraktivne i učestale objave na profilu podržane zanimljivim vizuelnim sadržajem. Vaši pratioci na društvenim mrežama su vaši potencijalni kupci, ali i potencijalni promoteri vašeg biznisa. Aktivnim učešćem vaše publike u vašem životu na društvenim mrežama, možete obezbediti bolje rangiranje vašeg biznisa (sajta) u pretraživanjima.

E-mail marketing pretpostavlja da imate značajnu bazu e-mail pretplatnika sa kojima komunicirate putem e-maila. Razvijanje ove vrste kampanje traži da stalno uvećavate listu svojih e-mail pretplatnika, ali i da sadržajem e-maila održavate radoznalost kod vaših pretplatnika kako vaš e-mail ne bi bio ignorisan.

Marketing sadržajem privlači vaše potencijalne kupce dobro osmišljenim i originalnim tekstovima koji promovišu vaše proizvode ili usluge. Zanimljivi tekstovi mogu se servirati potencijalnim kupcima putem bloga, e-knjiga, e-časopisa ili na bilo koji drugi način, što za rezultat treba da ima učvršćivanje veze sa kupcima i negovanje poverenja.

Internet marketing u svakom slučaju:

 • Radi za vas 24 sata
 • Pokriva vrlo široku lepezu korisnika
 • Može se usmeriti na ciljanu grupu korisnika
 • Postiže maksimalne rezultate u odnosu na uložena sredstva
 • Daje uvid u efekat kampanje u realnom vremenu
 • Fleksibilan je i lak za korigovanje i nadograđivanje
 • Može se prekinuti u bilo kom momentu
 • Najaktuelniji je i najefiksaniji oblik reklamiranja

Internet marketing zaista štedi vaše vreme i novac, a daje najbolje rezultate, jer brzim uvidom u efekat kampanje daje vam mogućnost da uvek efikasno reagujete.

Hotel manager controlling cleaning maid